Programma seizoen 2016-2017

 

zaterdag 10 september 2016 

 

Theo Nederpelt – piano

m.m.v. Thera Klaassen – piano

Arthur Nederpelt – viool

De bekende Zeister pianist Theo Nederpelt opent deze middag de serie zaterdagmiddagconcerten.

In dit concert komen de vier grootste componisten uit de muziekgeschiedenis aan bod: Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven en Franz Schubert. Van elk van de eerste drie speelt Theo één compositie, van de laatste zullen twee stukken ten gehore worden gebracht: de Sonate in g mineur voor viool en piano, samen met violist Arthur Nederpelt, en de prachtige Fantasie in f mineur voor piano-vierhandig, waarin pianiste Thera Klaassen de twee extra handen uitleent!

 

 

 

 

 

 

 theo-small

 

 

zaterdag 08 oktober 2016

 

Vocaal ensemble "Argenteau"

o.l.v. Kaspar Ditters

Het Ensemble Argenteau, bestaande uit 11 musici, is een semi professioneel muziekgezelschap dat zich specialiseert in muziek uit de middeleeuwen en renaissance. Het bestaat zowel uit zangers als instrumentalisten en werd opgericht door Kaspar Ditters in 2008, die ook de muzikale leiding heeft.

Maaike Feijten – sopraan

Esther Kronenburg – sopraan / blokfluit

Kaspar Ditters – bariton, altus, blokfluit, muzikale leiding

Ronald Kuilman – tenor

Joost van Leeuwen – bas

Ton Debets - bas

Paul Smit – renaissance trombone/schuiftrompet

Gijsbert Mulder – renaissance trombone

Hanneke Waardenburg – gamba

Hidesato Sugiyama – blokfluit

Dieuwke Kloppenburg – cornetto

 

 

 

 

 

 

 

 

 sam2002

 

 

 

zaterdag 12  november 2016

 

Het Ensemble "Quintessens"

o.l.v. Onno van Ameijde

Het programma heeft als thema: Thomascantoren van Calvisius tot Bach.

In het programma wordt de reeks gevolgd van cantoren, die in de baroktijd verbonden waren aan de Thomaskirche en de Thomasschule in Leipzig.

Er wordt gestart met Seth Calvisius, die in 1594 aantrad, en via Schein, Michael, Knüpfer, Schelle en Kuhnau wordt geëindigd met Johann Sebastian Bach, die in 1750 overleed. Anderhalve eeuw met prachtige kerkmuziek, destijds uitgevoerd door een van de mooiste en bekendste schooljongenskoren van Duitsland, ondersteund door de Leipziger stadsmusici. We horen hoe de muziek zich ontwikkelde: van motetten in de late renaissancestijl via groots opgezette ‘concerto’s’ naar het absolute hoogtepunt, Bach. Met een van zijn dubbelkorige motetten sluit Quintessens de cirkel.

Sommige stukken worden a capella uitgevoerd, andere met begeleiding van blazers en strijkers. Daarnaast klinkt ook puur instrumentale muziek van de Thomascantoren. Quintessens bestaat uit 12 zangers, 4 strijkers, 4 blokfluiten en dulciaan, luit, orgel en klavecimbel.

 

 

 

 

 

 

 

 

  sam34450

 

 

zaterdag 10 december 2016

 

Kamerkoor VOX o.l.v.Ad Broeksteeg

 

VOX is in 2015 opgericht om op kwalitatief hoog niveau meerstemmige koorwerken ten gehore te brengen die een brug slaan naar zijn toehoorders. VOX bestaat uit professionele zangers en gevorderde amateurs. Professionaliteit, muzikaliteit en passie voor koormuziek verbinden de zangers van VOX tot een enthousiast, hecht en gewaardeerd ensemble.

Tijdens dit concert brengt  kamerkoor VOX u in een kerstsfeer met bekende en minder bekende, oude en moderne, profane en religieuze Europese kerstliederen. De profane kerstliederen beschrijven de sfeer rond Kerstmis (sneeuwvlokken,  kerstklokken, kerstboom) en in de religieuze kerstliederen staat de geboorte van Jezus Christus centraal.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 kamerkoorvox

 

 

zaterdag 14 januari 2017

 

Ensemble “Piu Corde”

 

Agnieszka Papierska (viool),

Hila Heller (altviool)

Liene Madern (fortepiano) 

Forte pianoconcerten zijn sterk in opmars in het oude muziek veld. Daarbij is interactie met het publiek belangrijk, waarbij de musici actief vertellen over de muziek en de instrumenten.

Het programma bestaat uit een trioprogramma met o.a. muziek van de Zweedse genie Joseph Martin Kraus, ook wel de Zweedse Mozart genoemd, en zijn paralellen met tijdgenoten Mozart en Haydn. Van de laatste twee zullen uiteraard enkele composities klinken.

 

 

 

 

 

 naamloos1

 

       

zaterdag 11 februari 2017

 

 

 

Ensemble “Barok langs de Vecht"

 

Een belangrijke inspiratiebron voor het idee is de (Stichtse) Vechtstreek met zijn overvloed aan monumentale landhuizen – tweede huizen van Amsterdamse kooplieden-  en andere herinneringen uit de late 17e en de 18e eeuw.

In de 18e eeuw stonden de Amsterdamse grachtenpanden en de landhuizen aan de vecht vol met muziekinstrumenten. In vrijwel ieder herenhuis was wel een klavecimbel en een kabinetorgel te vinden. Verder waren met name strijkinstrumenten, hobo's, fagotten en fluiten wijdverbreid. Dit ensemble dat met vele van deze instrumenten een aantrekkelijk barokprogramma zal vertolken bestaat uit: Vera Heins-viool, Ietsje Bontekoe-hoorn, Wanda Koopmans-fagot, Eva Elgeti-hobo en Willem Poot-basso continuo.

 

 

  

 

 

 

 Ensemble

 

  

zaterdag 11 maart  2017

 

Het Schütz projectkoor en de Clarionetten Capel

o.l.v. Pieter Kramers

 

Het Schütz Projectkoor treedt samen op met de Clarionetten Capel, met een programma van psalmen.

In dit unieke samenwerkingsproject voeren Koor en Capel samen drie psalmen uit: van Schütz (vierkorig), Mosonyi (met klarinet solo) en Mendelssohn; alles in eigen arrangementen. Daarnaast zingt het Schütz Projectkoor psalmen van Sweelinck, Manneke en Howells, en speelt de Clarionetten Capel (12 klarinetten van hoog tot laag) werk van Gabrieli en Strauss.

 

 

 

 

 

 

 img0553

 

 

zaterdag 08 april  2017

 

Jeugdstrijkorkest Cuypersensemble

o.l.v. Maurits Wijzenbeek

 

Dit ensemble mag zich het beste jeugdstrijkorkest van Europa noemen. Al een aantal jaren opeenvolgend  zijn zij de winnaar van het Internationale Europese Jeugdorkesten concours. Gedurende vele jaren is dit jeugdorkest de “smaakmaker” van de serie concerten in de Sionskerk. Deze jonge talentvolle musici weten door hun jeugdig temperament en ongeremdheid o.l.v. Maurits Wijzenbeek elk concert weer een wervelend programma ten gehore te brengen.

 

 

 

 

 

 Cuypersgroep

 

 

Via deze link kunt u de jaarfolder in pdf formaat downloaden

Aanvang 16.30 uur / Toegang vrij

Info: 06-29023009

www.zaterdagmiddagconcertenzeist.nl

Adres concertlocatie: Sionskerk

                                    Jacob Catslaan 73

                                    3705 BP  ZEIST

                                    Tel. 030-6955259

 

Stichting Zaterdagmiddagconcerten Zeist

De serie zaterdagmiddagconcerten wordt dit seizoen voor de 28ste maal georganiseerd door de Stichting Zaterdagmiddagconcerten Zeist. Voor dit seizoen is weer een afwisselend programma samengesteld met een gevarieerde verdeling tussen inbreng van instrumentale en vocale ensembles.

Sinds 2010 is de Sionskerk de concertlocatie. Deze inmiddels vertrouwde en goed klinkende ruimte wordt zowel door de musici en de bezoekers geprezen om de voor deze concerten geëigende fraaie akoestiek. De concerten werden de afgelopen jaren met grote mate van belangstelling bezocht. Het succes van deze serie is natuurlijk niet mogelijk zonder de bijdrage van de trouwe en enthousiaste bezoekers. Maar de steun van de adverteerders in de programmaboekjes, de sponsors en de donateurs, blijft de basis om deze concerten te kunnen organiseren. Veel dank is de organisatie verschuldigd voor de jaarlijkse financiële steun van de Van Veenendaal-Bot Stichting te Zeist, die dit jaar andermaal als hoofdsponsor optreedt. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na afloop van ieder concert wordt bij de uitgang gecollecteerd. Graag begroeten wij u als toehoorder van de concerten op de zaterdagmiddag in de Sionskerk te Zeist, Jacob Catslaan 73 (Hoek Oud Arnhemseweg).